Dit artikel is verschenen in Solar Magazine op 3 april 2020

Kindow, PHYSEE en Luxaflex hebben een slim gevelconcept gepresenteerd dat zonne-energie opwekt en tegelijkertijd het comfort en de productiviteit verhoogt door daglichtoptimalisatie.

Het gevelconcept bestaat uit de energiezuinige glazen gevel van PHYSEE en de intelligente rolgordijnen van Kindow. Luxaflex levert de mechanische systemen en een premium zonweringsdoek. Hierdoor ontstaat er een totaaloplossing die niet alleen zonne-energie en data genereert, maar ook voorzien is van een slimme zon- en daglichtregeling. Bovendien wordt de koeling, verwarming en verlichting in het gebouw gereduceerd, terwijl het comfort volgens het consortium aanzienlijk toeneemt. Het gevelconcept is per direct beschikbaar en zal binnenkort bij de eerste klant worden opgeleverd.

SmartSkin-gevel
Het gevelconcept is ontwikkeld op basis van de SmartSkin-gevel van PHYSEE, die bestaat uit intelligente ramen. Dankzij de volledig transparante SmartWindows kan er zonnestroom worden opgewekt en de lokale klimaatdata worden gemeten. De zonnecellen en sensortechnologie bevinden zich op de afstandhouder van het glas, waardoor er zonlicht kan worden omgezet in direct bruikbare elektriciteit. Bovendien kan het systeem energie opslaan die niet direct wordt gebruikt. Dit scheelt niet alleen in het stroomverbruik, maar zorgt er ook voor dat andere geveltoepassingen, zoals die van Kindow, kunnen worden aangestuurd.

Het gevelconcept is voorzien van Kindow Rollers met een slimme zon- en daglichtregeling. Hierdoor bewegen de rolgordijnen (rollers) automatisch mee met de zon, waardoor het zon- en daglicht wordt geoptimaliseerd. Hierdoor komt er meer daglicht binnen vergeleken met traditionele zonweringen, wat een positief effect heeft op het welzijn van de mensen die werken in het gebouw. Daarnaast leiden de Kindow Rollers tot een substantiële verbetering van de energie-efficiëntie van het pand. Uit een simulatiestudie van de TU Eindhoven is gebleken dat de toepassing van hoog reflecterend doek in combinatie met de intelligente sturing van Kindow kan leiden tot 20 procent energiebesparing op koeling, verwarming en verlichting, terwijl er 65 procent meer daglicht binnenkomt. Om het positieve effect op het gebied van energiebesparing en comfort verder te verhogen, heeft Luxaflex mechanische systemen en een hoogwaardig reflecterend doek geleverd.

Door Els Stultiens

Dit artikel is verschenen in Solar Magazine op 3 april 2020