Dankzij slimme glazen gevel kunnen gebouwen nuttiger gebruik maken van zon- en daglicht

Delft, maart 2020 Kindow, PHYSEE en Luxaflex, kondigen vandaag het eerste slimme gevelconcept ter wereld aan dat energie genereert en tegelijkertijd het comfort en de productiviteit verhoogt door daglichtoptimalisatie. Het gevelconcept bestaat uit de energiezuinige glazen gevel van PHYSEE en de intelligente rolgordijnen van Kindow. Luxaflex levert de mechanische systemen en een premium zonweringsdoek. Hierdoor ontstaat er een totaaloplossing die niet alleen zonne-energie en data genereert, maar ook voorzien is van een slimme zon- en daglichtregeling. Bovendien wordt de koeling, verwarming en verlichting in het gebouw gereduceerd, terwijl het comfort aanzienlijk toeneemt. 


De slimme gevel van PHYSEE

Het gevelconcept is ontwikkeld op basis van de SmartSkin-gevel van PHYSEE, die bestaat uit intelligente ramen. Dankzij de volledig transparante SmartWindows kan er duurzame energie worden opgewekt en de lokale klimaatdata worden gemeten. De zonnecellen en sensortechnologie bevinden zich op de afstandhouder van het glas, waardoor er zonlicht kan worden omgezet in direct bruikbare elektriciteit. Bovendien kan het systeem energie opslaan die niet direct wordt gebruikt. Dit scheelt niet alleen in het stroomverbruik, maar zorgt er ook voor dat andere geveltoepassingen, zoals die van Kindow, kunnen worden aangestuurd. 

Ferdinand Grapperhaus, co-founder en CEO van PHYSEE legt uit: “Samen met Kindow en Luxaflex verhogen we de lat van hoe gebruikers omgaan en werken in moderne gebouwen. Dankzij ons slimme gevelconcept kunnen organisaties hun medewerkers persoonlijke klimaatinstellingen bieden op basis van schone energie.”

Intelligente rolgordijnen van Kindow

Het gevelconcept is voorzien van Kindow Rollers met een slimme zon- en daglichtregeling. Hierdoor bewegen de rolgordijnen (rollers) automatisch mee met de zon, waardoor het zon- en daglicht wordt geoptimaliseerd. Hierdoor komt er meer daglicht binnen vergeleken met traditionele zonweringen, wat een positief effect heeft op het welzijn van de mensen die werken in het gebouw. Daarnaast leiden de Kindow Rollers tot een substantiële verbetering van de energie-efficiëntie van het pand. Uit een geavanceerde simulatiestudie van de TU Eindhoven is gebleken dat de toepassing van hoog reflecterend doek in combinatie met de intelligente sturing van Kindow kan leiden tot 20% energiebesparing op koeling, verwarming en verlichting, terwijl er 65% meer daglicht binnenkomt. 

“Het concept en de samenwerking met PHYSEE en Luxaflex is een mooi voorbeeld waarbij drie technologieën goed samenkomen en elkaar versterken,” aldus Sam Kin, oprichter en CEO van Kindow. “Kindow voorziet de mensen in gebouwen van energie door meer daglicht in de werkruimte te brengen. Onze daglichtoplossingen zijn volledig geautomatiseerd en volgen de zon. Op deze manier kunnen we natuurlijk licht optimaliseren, de energie-efficiëntie verbeteren en het comfort en de productiviteit maximaliseren.”

Mechanische systemen en een reflecterend doek van Luxaflex

Om het positieve effect op het gebied van energiebesparing en comfort verder te verhogen, heeft Luxaflex mechanische systemen en een hoogwaardig reflecterend doek geleverd.

“De drie technologieën van PHYSEE, Kindow en Luxaflex zijn synergetisch en naadloos geïntegreerd. Hierdoor is er een slimme dynamische gevel voor de toekomst ontstaan,” aldus Wouter Beck, Director Greentech bij Hunter Douglas. “Wij zijn trots op dit project en de samenwerking met PHYSEE en Kindow. Het beheersen van de flux van zonne-energie, door de moderne glazen gevel, is van het allergrootste belang voor zowel de energie-efficiëntie als het binnencomfort van gebouwen.”

TUe

De Building Performance Simulation Group van de TU Eindhoven werkt al jaren samen met Kindow. Parallel aan de productontwikkeling van Kindow heeft de TU Eindhoven veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een geavanceerd simulatiemodel waarmee de effecten van een slimme zon- en daglichtregeling op het energieverbruik en de kwaliteit van het binnenklimaat gekwantificeerd kunnen worden. De TUe is nu ook als kennispartner verbonden bij deze samenwerking en het model wordt momenteel uitgebreid voor het gehele gevelconcept. 

“Als we de EU-doelstelling voor vermindering van CO2-uitstoot willen halen, dan moeten we veel nuttiger gebruik maken van zon- en daglicht,” aldus Roel Loonen, Assistant Professor bij de TU Eindhoven. Dankzij de slimme gevel kunnen we een grote impact genereren op de overall prestaties van gebouwen. Uit een rapport van de International Energy Agency, blijkt dat een slimme aansturing van zon- en daglicht qua impact vergelijkbaar is met zonnepanelen of led-verlichting terwijl de investering gunstiger is.”

Het gevelconcept is vanaf nu beschikbaar en zal binnenkort bij de eerste klant worden opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen het gevelconcept komen bezichtigen in het Living Lab van Physee.

###

Over PHYSEE

PHYSEE (physics + seeing = PHYSEE) is er als eerste ter wereld in geslaagd om volledig transparante, energie en data genererende ramen te ontwikkelen. Hierdoor kunnen de gevels van gebouwen slim en volledig autonoom worden. De glazen SmartSkin-gevel van PHYSEE, bestaat uit intelligente ramen (SmartWindows), die worden gebruikt om energie op te wekken door middel van gepatenteerde zonneceltechnologie. De SmartWindows bevatten bovendien sensoren die iedere ruimte apart kan optimaliseren op het gebied van comfort en climate-control. Hierdoor worden energiekosten verlaagd en het comfort van gebruikers verhoogd. De technologische en innovatieve oplossingen van PHYSEE helpen vastgoedeigenaren om de verduurzaming van hun vastgoed te versnellen. Meer informatie kunt u vinden via: www.physee.eu, Twitter, LinkedIn, Instagram en Facebook.

Over Kindow

Daglicht is essentieel voor een prettige, gezonde en productieve werkomgeving. Kindow heeft daarom een intelligente zon- en daglichtregeling ontwikkeld, waarbij lamellen en rolgordijnen automatisch kunnen meebewegen met de zon. Hierdoor komt er volgens onderzoek van de TU/Eindhoven tot 65% meer daglicht binnen vergeleken met traditionele gebouwen, wat een positief effect heeft op het welzijn van mensen. Daarnaast zorgen de oplossingen van Kindow ook voor een energiebesparing tot 25% op koeling, verwarming en verlichting. Meer informatie over Kindow en zijn oplossingen kunt u vinden via: www.kindowblinds.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook.

Over Luxaflex
Luxaflex is het belangrijkste raamdecoratie merk van Hunter Douglas, dé wereldmarktleider in raambekleding en architecturale producten. Het merk ontstond in 1951 en introduceerde de aluminium horizontale jaloezie. Sindsdien worden regelmatig innoverende originele producten gelanceerd voor zowel binnen- als buitenzonwering.


Uitgangspunt hierbij is dat een ieder een persoonlijke stijl kan creëren met de producten van Luxaflex. Daartoe worden functionaliteit, esthetiek, licht- en warmtewering gecombineerd, zodat inspirerende, hoogwaardige en marktgeoriënteerde collecties ontstaan. Kijk voor inspirerende ideeën op onze website: www.luxaflex.nl, Facebook, Twitter en Instagram.

###

Mocht u vragen hebben of willen spreken met een specialist over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met:

Cement Communications 

Ruud van Lieshout

T. +31 (0)6 100 55 351
E. ruud@cementcommunications.com